Uw muren behangen bestaat al lang, heel lang zelfs. We kunnen hiervoor teruggaan naar de jaren … 1700! Het was en is lang de gewoonte geweest op klassiek behangpapier aan te brengen op uw muren. Maar zoals met vele dingen, staat de tijd niet stil. Ook in de wereld van behang niet. Stilaan werd het klassieke behang vervangen door andere soorten. Elk met zijn voordelen en toepassingen al naargelang welke kamer u wenst te (laten) behangen. Hieronder worden dan ook enkele behangsoorten uitgelegd, waar ze het best toegepast worden en de manier waarop dit behangpapier op uw muren wordt aangebracht. Het zal u helpen om de juiste keuze te maken!
soorten behangpapier

Vliesbehang

De eerste soort behangpapier is het vliesbehang. Het vervangt dikwijls het klassieke behang. Vliesbehang wordt ook wel eens snelbehang genoemd, doordat het snel op uw muren kan aangebracht worden. Het papier bestaat uit een onderlaag van vlies, en een bovenlaag van papier of een soort vinyl. Net door die onderlaag is dit behangpapier sterk en toch licht. Vliesbehang wordt aangebracht door de muren in te smeren met lijm. Bijkomend voordeel is dat deze behangsoort achteraf gemakkelijk te verwijderen is, of zelfs overschilderbaar. Vliesbehang is geschikt voor alle kamers door het huis en is in vele soorten en maten beschikbaar.

Fotobehang

Een mooi en origineel idee is om fotobehang te gebruiken op één wand in de woon- of slaapkamer. U kan een kant en klare foto kopen, die door uw behanger wordt aangebracht. Een mooi voorbeeld is een “groene” achtergrond met bomen en/of struiken. Een landschap, zeg maar. U kan echter ook perfect van één van uw lievelingsfoto’s een fotobehang laten maken. Origineler kan niet! Fotobehang is een behangpapier dat bestaat uit een stevig papier met uw foto in UV-bestendige inkt. Doordat de naden van de verschillende banen zeer nauwgezet aan elkaar moeten aansluiten, is dit een werkje dat best door een ervaren behanger uitgevoerd wordt.

Retro behang

Dan het retro behang. Ideaal voor uw woon, en slaapkamer. Zelfs in de keuken kan deze soort behangpapier gebruikt worden. Het retro behang kenmerkt zich door de cirkels en patronen, meestal in een bruin-oranje kleur. Het heeft een psychologisch effect, doordat het rust brengt in uw kamer. Het is perfect combineerbaar met een andere soort behang in de kamer. Het is op een eenvoudige manier op uw muren aan te brengen, maar door de vormen die op deze soort behangpapier staan moeten ook hier de naden mooi aansluiten.

Eijffinger

Eijffinger bestaat al sinds 1875. Het was de Nederlandse Anna Eijffinger die het ontdekte, en opende een zaak in Den Haag. Aanvankelijk was deze originele soort populair bij welgestelde mensen. Gaandeweg werd het gebruikt door alle mensen. Een veelgebruikte toepassing is het gebruiken van dit behang op bijvoorbeeld een kamerscherm. Behang uw kamerscherm bijvoorbeeld langs de ene kant met een licht motief, en de andere kant met een geheel ander. Door uw kamerscherm om te draaien krijgt u een hele andere look in uw kamer. Ideaal dus voor de slaapkamer.

Vinyl behang

Niet te verwarren met vliesbehang. De toplaag bestaat uit een vinyllaag. Het leent zich uitstekend voor een keuken of een badkamer, doordat de vinyllaag bestand is tegen een beetje water. Vinylbehang is te verwijderen met een stoommachine vooraleer een andere soort behangpapier aan te brengen op uw muren. U moet wel rekening houden dat vinylbehang duurder is dan een andere soort behangpapier. Daar staat tegenover dat deze soort sterk is, gemakkelijk schoon te maken en te houden dan klassiek behang.

Barok behang

Kenmerkend voor barok behang zijn de drukke figuren die er op afgebeeld staan. Asymmetrisch, ingewikkeld en sierlijk. U moet zich er van vergewissen vooraleer u kiest voor barok behang. U hebt best klassieke meubelen wanneer u kiest voor dit behang. U creëert op deze manier een harmonieuze uitstraling in – voornamelijk – uw woonkamer. Wanneer uw behanger deze soort aanbrengt op uw wand(en) zal hij er op letten dat dit papier loodrecht wordt behangen. Zoniet, is heel uw kamer naar de bliksem.

glasvezelbehang

Glasvezelbehang

Glasvezelbehang is redelijk nieuw. Het bestaat uit fijne vezels van glasvezel en zijn verkrijgbaar in diverse motieven. Zo hebt u een visgraatstructuur of een zig-zag structuur, om er maar enkel op te noemen. Als u het een nadeel kan noemen, het is enkel verkrijgbaar in de witte kleur. Een ander nadeel is dat het zeer moeilijk te verwijderen is, wanneer u kiest voor een ander behang wanneer u uw muren beu bent. Dat is dan ook de reden dat er dikwijls voor gekozen wordt om glasvezelbehang te overschilderen, met een kleur die u zelf wenst.

Huur een vakman in!

Als u goed gelezen hebt, is het duidelijk dat behangen niet zomaar een rol papier uitrollen is en deze op uw muren te plakken. Denk daarbij nog aan de voorbereiding die uw muren moeten ondergaan (mooie gladde muren). Denk ook aan de motieven op uw behangpapier die mooi moeten aansluiten om een mooi eindresultaat te krijgen. Redenen genoeg om behangen over te laten aan een ervaren behanger.

Tot 40% minder betalen voor behangwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten door de prijzen van verschillende behangers naast elkaar neer te leggen. Via onze offerteservice kunt u gemakkelijk en snel tot wel 3 prijsvoorstellen ontvangen van firma's uit uw streek. Binnen 2 minuten geregeld!