Wanneer u kan beginnen met binnenschilderwerken kan u zeggen dat de eindfase van het opknappen van uw woning bereikt is. In principe kan u elke kamer (laten) schilderen. Van uw living tot en met het kleinste kamertje. Vooraleer u gaat beginnen met het binnenschilderwerk moet u nog wel enkele dingen goed afwegen. Belangrijk bij binnenschilderwerken zijn de verfsoort en de kleur. Elke kamer behoeft de juiste verf. Voor een slaapkamer of living volstaat om te verven met latexverf. Deze verfsoort is op waterbasis. Het enige nadeel is dat ze minder gemakkelijk dekt, waardoor je vaak meerdere lagen moet aanbrengen. Ook is latexverf minder geschikt voor een keuken of een badkamer. Verder meer daarover.
binnenschilderwerken
Dan de kleuren. De kleur van de verf moet goed passen bij uw meubilair. Wil u uw kamer er ruimer laten uitzien, laat uw schilder dan een lichte kleur aanbrengen op muur en plafond. Het tegenovergestelde is ook waar. Een donkere muur verkleint de kamer.

Voorbereidingen

Bij binnenschilderwerken gaat een goede voorbereiding vooraf. Wanneer uw muren en plafond gaat laten verven door uw schilder, zal deze eerst uw vloer en meubelen goed afdekken. U wil immers niet dat u een witte parketvloer heeft. Vervolgens zal uw schilder beginnen met afplakken van de delen waar geen verf op mag komen. Dan het behandelen van muur en plafond. Uw ondergrond moet egaal en glad zijn om een mooi uitzicht te verkrijgen. Barstjes en gaatjes zal de schilder bijwerken en kan hij beginnen verven. Doorgaans volstaat het voor uw vakman dat hij verfborstels, verfrollen, borstel voor in de hoeken te schilderen, afplaktape, een zeil, enz… bij heeft of tot beschikking heeft.

muur verven

Muur verven

Als er een degelijke voorbereiding is gebeurd, kan uw vakman uw muur beginnen schilderen. Voor een gang, woonkamer en/of slaapkamer zal hij doorgaans gebruik maken van een latexverf. Rendement van 1 liter latexverf is 5 tot 8m². De schilder zal uw vloer afdekken. Om te zorgen dat de muurverf niet op het plafond komt zal hij met een borstel een strook verf aanbrengen. Na het afplakken van uw schrijnwerk kan de schilder met een verfrol aan de slag. Soms – al naargelang welke ondergrond u heeft – zal hij meerdere lagen aanbrengen op uw muur.

plafond schilderen

Plafond schilderen

Bij het schilderen van een plafond kan u best eerst een primer aan laten brengen. Daarna komt de eigenlijke verflaag. De meeste mensen kiezen voor een lichte kleur om hun plafond te laten verven.
Uw vakman zal in stroken werken, want het grote gevaar bij een plafond schilderen is, dat u strepen gaat krijgen. Daarom is dat eerder specialistenwerk. Eerst wordt er met een borstel gewerkt aan de randen van de muren en rond moeilijk bereikbare plaatsen. Daarna wordt uw plafond met een verfrol geschilderd.

trap verven

Trap verven

Ook uw trap kan u laten schilderen. Hier zijn heel wat mogelijkheden. Binnenschilderwerken is niet alleen het laten aanbrengen van verf. Ook vernis hoort daar bij. Wil u uw trap toch laten verven, kan u kiezen om een zelfde kleur te geven aan uw hele trap, maar u kan ook “spelen” met kleuren. Uiteraard moet iedereen voor zich uitmaken wat mooi is en wat niet. Verfsoort voor een trap is doorgaans lakverf.

keukenkastjes schilderen

Keuken verven

Een keuken verven is weer iets speciaal. Latexverf is uitgesloten. Meestal wordt hier alkydverf of acrylverf gebruikt. Uw keuken is de werkplaats van de woning en dus moet de verflaag tegen een stootje kunnen. Vooraf een grondlaag aanbrengen is een aanrader. Een keuken heeft vele hoekjes en kantjes. Die moeten allemaal eerst afgetaped worden.

woonkamer verven

Slaapkamer of woonkamer schilderen

Evenals een woonkamer komt er normaal gezien geen vocht aan te pas. Latexverf is dus een uitstekende keuze. Houdt er wel rekening mee dat u in de slaapkamer een rustgevende kleur laat aanbrengen. In een woonkamer kan net iets meer.

badkamer verven

Badkamer verven

Ook in een badkamer krijgt u uiteraard te maken met vocht en dampen. Ook hier is, net als in de keuken, acrylverf of alkydverf op zijn plaats. Ook opletten dat er een grondlaag wordt aangebracht voor de eindlaag.

Schrijnwerk

Bij binnenschilderwerken hoort ook het schrijnwerk (ramen deurstijlen, keukenkastjes, enz…). Dit wordt niet gedaan met latexverf, maar eerder met een lakverf. Lakverf bestaat in verschillende soorten, kleuren en varianten. Vraag uw interieurwinkel om raad. Let wel dat bij het schilderen van schrijnwerk, dat het hout een goede voorbehandeling krijgt. Vooraf goed schuren om een gladde onderlaag te krijgen is een must.

Kosten

Wat zijn nu de kosten voor binnenschilderwerken? De prijzen liggen nogal uiteen. Doorgaans worden de prijzen van binnenschilderwerken berekend per m². Voor een muur betaalt u ongeveer €15,- per m² tot €20,- per m². Een plafond kost u tussen de €12,- per m² en €20,-per m². Voor een trap bent u tussen de €15,- per m² en €20,- per trede kwijt en schrijnwerk ligt tussen €15,- per raam of deurstijl en voor een volledige deur €70,- tot €120,- per deur.

schilder inhuren

Een binnenhuisschilder inhuren

De voordelen van een binnenhuisschilder in te huren is dat de vakman precies weet hoe hij uw muren, plafonds en schrijnwerk moet aanpakken. Hij kan u ook op weg helpen om de juiste verfsoort te kiezen. Bovendien heeft de binnenhuisschilder het juiste materiaal, zelfs tot stellingen om uw plafonds te schilderen.
Het beste dat u kan doen is een vrijblijvende offerteaanvraag doen in uw regio en zo tot 3 offertes krijgen, die u kan vergelijken om zo de juiste keuze te maken en tot 40% besparen op de kosten. Het is een service die gratis is.

Tot 40% minder betalen voor schilderwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten door de prijzen van verschillende schilders naast elkaar neer te leggen. Via onze offerteservice kunt u gemakkelijk en snel tot wel 3 prijsvoorstellen ontvangen van firma's uit uw streek. Binnen 2 minuten geregeld!