U wil één of meerdere kamers in uw woning een nieuwe look geven. Of het behang is vuil geworden? Dan is opnieuw behangen een optie. Uw muren zien er weer fris uit en hebben eens een ander uitzicht. Voor u gaat (laten) behangen moet wel het oude behangpapier verwijderd worden. Naargelang de functie van de kamer waar u behangpapier wil laten aanbrengen zal het oude behang bestaan uit een lichtere soort of een zware behangsoort. Zo zijn slaapkamers meestal behangen met een klassiek licht behang. Een keuken of badkamer zal doorgaans met een zwaarder behang bedekt zijn. Meer en meer is een veel gebruikte soort behangpapier het vliesbehang of glasvliesbehang. Het voordeel is dat deze soorten overschilderbaar zijn. We bespreken verder de soorten behangpapier.
behangpapier verwijderen

Voorbereidingen

Enkele tips om uw oude behangpapier te verwijderen zijn onder meer de volgende: U moet rekening houden dat behang afweken of afstomen met water gebeurt. Veel water. In uw muren zitten doorgaans schakelaars en stopcontacten of dergelijk. Een tip: sluit uw elektriciteit af vooraleer u aan de karwei begint. Bij de tips kunnen we ook meegeven dat uw vloer en meubilair best afgeschermd kan worden tegen al dat water.
Wat hebt u verder nodig? Licht behangpapier kan u gemakkelijk afweken met water, misschien een klein beetje vloeibare zeep en een eenvoudig plamuurmes. Voor zwaarder behang is wellicht een afweekmiddel nodig omdat het behanglijm sterker is dan bij licht papier.

Afstomen of afweken?

Voor de lichtere soorten behangpapier hebt u de keuze tussen afweken of afstomen. Afweken is eenvoudig te doen met water en een plamuurmes. Let wel dat u het water goed moet laten intrekken voor u het papier gaat verwijderen. Deze soort laat zich snel losweken omdat het behanglijm niet zo zwaar is. U maakt uw muren nat, en u kan het papier verwijderen met een plamuurmes. Best baan per baan. Afstomen gaat dan weer vlugger. Wanneer u gaat afstomen, vult u de stomer met water en gaat daarmee over de wanden. De stoommachine zal op een vlakke ondergrond het behangpapier losweken.

vinyl behang verwijderen

Vinyl behang verwijderen

Vinylbehang bestaat eigenlijk uit twee lagen. Op het papier is een waterafstotende laag aangebracht. Daarom wordt dit soort behang veel gebruikt in keukens en badkamers. Net door die beschermende laag is vliesbehang waterbestendig en dat is een probleem wanneer u dit wil verwijderen. Een prikroller biedt een oplossing. U maakt hiermee gaatjes in uw vliesbehang en zo wordt het water toch opgenomen, waarna u het papier met een stoommachine kan verwijderen. Afweken behoort hier ook nog tot de mogelijkheden.

glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen

Het verwijderen van glasvezelbehang (of glasvliesbehang) is zelfs nog moeilijker dan vinylbehang losweken of afstomen. De reden hiervoor is dat de gebruikte behanglijm zeer sterk is. De kans op beschadigingen aan uw muren is reëel. Wie muren heeft die behangen zijn met glasvliesbehang kiezen vaak om na het verwijderen, door afstomen met een stoommachine, de muren te schilderen. Dit vanwege de beschadigingen aan uw pleisterwerk.

vliesbehang verwijderen

Vliesbehang verwijderen

Wil u vliesbehang verwijderen, dan moet u er zich van vergewissen of het geen glasvliesbehang is. Deze twee soorten behangpapier worden nogal eens verward. Is het wel degelijk vliesbehang dan is het redelijk simpel. Vliesbehang is gemakkelijk met water van uw muren te halen. Hier hebt u ook de keuze tussen afweken of afstomen. U gaat eenvoudig te werk zoals u zou doen bij klassiek behang.

geverfd behangpapier verwijderen

Geverfd behang afweken

In sommige woningen werd (vooral vroeger) het aangebrachte behangpapier overschilderd. Bent u in zulke situatie, hoeft u nog niet te panikeren. Met wat geluk is de gebruikte verf een latex verf, en deze is te verwijderen met water. Eens de verf voor een groot deel verwijderd is kan u met een prikroller aan de slag, of het papier afstomen. Ook hier moet u opletten dat – in vele gevallen – de muur eigenlijk bestaat uit gipsplaten. Die mogen niet te nat worden en zijn zeer kwetsbaar voor beschadigingen.

Muur weer afwerken

Goed. Uw muren zijn gestript. Ze staan klaar om terug behangen te worden denkt u. Fout! U dient er nu voor te zorgen dat al de barstjes en gaatjes in uw pleisterwerk bijgewerkt worden. Om terug een mooie kamer te hebben is het essentieel dat de wanden glad en egaal zijn. Kleine stukjes behangpapier kunnen verwijderd worden door te schuren met schuurpapier. Voor de gaatjes en barsten gaat u te werk met een vulmiddel. Vulmiddel aanbrengen, glad schuren en klaar.

behanger

Huur een vakman in!

Het lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige taak. Maar behangpapier verwijderen is meer dan het strippen van uw muren. Denk eraan dat u dikwijls niet weet hoe uw onderliggende muur er uit ziet of uit welk materiaal hij is gemaakt. Een vakman weet perfect welk behang u heeft en kent de juiste behandeling om uw papier te verwijderen. Bovendien werkt hij waarschijnlijk sneller. Reken op een 4- tal uren per kamer. Het beste is om een offerteaanvraag te doen. U krijgt snel tot 3 offertes die u dan kan vergelijken. Op deze manier kan u tot 40% besparen op de kosten. Een service die gratis en vrijblijvend is.

Tot 40% minder betalen voor behangwerken? Vergelijk prijzen!

Uit onderzoek is gebleken dat het vergelijken van offertes loont. U kunt zelfs tot wel 40% besparen op de kosten door de prijzen van verschillende behangers naast elkaar neer te leggen. Via onze offerteservice kunt u gemakkelijk en snel tot wel 3 prijsvoorstellen ontvangen van firma's uit uw streek. Binnen 2 minuten geregeld!